3 tips för att undvika tjuvar i sommarstugan

En av de saker som vi fruktar allra mest när vi är på semester är att få inbrott där hemma. Tyvärr är det många som återvänder hem till sitt hus eller lägenhet där det har varit objudna gäster. Under första halvåret 2017 anmäldes 9 980 inbrott i Sverige. Det är tyvärr en ökning med 3% från föregående år, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

 

Värre för sommarstugor

Medan de flesta svenskar först och främst oroar sig för sitt hem när de är på semester, är det lite annorlunda för dem som har sommarstuga. En sommarstuga som primärt används på helger och semester under sommarhalvåret, står ju tom och försvarslös största delen av tiden. Det här gör sommarstugor till ett otroligt populärt mål för inbrottstjuvar. Även fastän många inte förvarar värdesaker i sommarstugan, är det en väldigt obehaglig upplevelse att ha inbrott.

Det finns flera saker du kan göra för att undvika inbrott i din stuga. En del av dem är de samma som du ska göra med ditt hem när du åker på semester.

 

Kombinera tajmer med ljus och gardiner

När inbrottstjuvar väljer vilka hem de ska bryta sig in i så observerar de först ofta huset i flera dagar eller veckor i förväg. På så sätt kan de rutinerna och känner sig trygga med att det inte är någon hemma. Därför är det väldigt viktigt att det sker några förändringar i huset under den period du är borta. Det kan vara svårt eftersom du inte är hemma, men inte omöjligt.

Ett smart sätt är att använda tajmer och koppla den till lampor och mekaniska gardiner. På så sätt kan du ställa in så att lampan släcks och gardinen dras bort på morgonen och tvärtom att lampan tänds och gardinen dras för till kvällen. Eller med någon annan intervall som passar bättre till just ditt hus. Om gardinerna är neddragna hela tiden så drar de för mycket uppmärksamhet till sig. Dessutom är det bra om tjuvarna kan titta igenom fönstren så att de kan se att det inte finns någonting värdefullt att stjäla. Lamellgardiner går också att vinkla så att tjuvarna bara kan se en sida av rummet.

 

Be grannarna ta posten

En av de mest tydliga tecken på att du inte är hemma är reklam och brev som sticker upp ur en proppfull brevlåda. Har du någon snäll granne som kan hjälpa till och tömma brevlådan i sommarstugan under de perioderna du inte är där, så är det ett stort plus. Annars kan det vara en bra idé att adressändra under de perioder du är i stugan.

 

Gamla skor vid dörren

Det viktigaste är som sagt att det ser ut som om det är någon i sommarstugan. Därför behöver du inte lämna stugan tipp-topp städad. Det är bättre om tjuvarna kikar in genom fönstret och det ser ut som att du slängde tidningen på bordet i all hast. Ställ ett par skor utanför ytterdörren och lägg t.ex. en öppen bok och en kaffekopp så att de kan ses utifrån.

Call Us