Så lindrar du problem som uppstått på grund av pronation

Har du problem med dina fötter? Kanske lider du av överpronation? I den här texten kommer vi berätta mer om pronation, vad det är för något och hur du kan lindra det. Med hjälp av iläggssulor kan du nämligen lindra problemen som kan uppstå på grund av överpronation. Men det fungerar inte med vilka iläggssulor som helst, det gäller att ha rätt sulor och de ska vara av hög kvalitet. Så läs vidare om du är intresserad av hur du själv kan motverka smärta i fötterna.

Vad är pronation?

Du har kanske hört talas om pronation, men det är inte säkert att du har reflekterat över vad det är och vad det innebär för just dig. Pronation innebär en viss typ av rörelse i foten som sker vid belastning. Mellanfoten faller inåt och muskler som stödjer benen i foten hamnar i kläm. När man trycker ifrån med foten utlöses energin. Pronationen fungerar som stötdämpare för belastningen som uppstår när du exempelvis springer.

Vi är alla olika. Vi har olika fötter och springer med olika löpteknik. Det gör att pronationen hos olika människor kan variera i omfattning och grad. Om inte pronationen fungerar som den ska finns det risk att du drabbas av olika typer av skador. För mycket pronation är generellt sett inte bra eftersom det kan stressa ledbanden i foten. På sikt kan musklerna bli trötta och överbelastade om du inte har bra stöd och stötdämpning för dina fötter. Överpronation kan leda till problem i hela kroppen, inte minst ryggen, axlarna, höften och nacken.

Behandling

Hur kan man motverka pronation? Med iläggssulor kan du effektivt bekämpa pronation. Att besöka en ortoped kan hjälpa men det är inte alltid du får de bästa sulorna hos en ortoped. Ibland är sulorna man får där alldeles för hårda. Med rätt sulor kan du motverka eller till och med bota pronation.

Löparskor

Genom att prova många typer av löparskor på löpband i sportbutik kan du hitta rätt skor för dig. Det viktigaste är att skorna känns bra att springa i. Du som har en platt fot pronerar ofta mer än andra. Om dina löparskor har slitits hårt på den inre delen av sulan så är det ett tecken på pronation. Då kan det hända att du skulle behöva ett extra stöd på innersidan. Tippar skorna däremot utåt och är som mest slitna på den yttre delen av sulan så kanske du behöver hitta en lite mjukare och mer neutral sko.

Iläggssulor mot pronation

Med hjälp av en riktigt bra iläggssula kan du reducera pronation. Högkvalitativa iläggssulor ger foten ett mer neutralt läge.

Vi hoppas att du med hjälp av våra tips kan lindra dina problem med fötterna. Sök hjälp hos en professionell läkare eller fysioterapeut om du har allvarliga eller långvariga problem. Satsa på högkvalitativa iläggssulor som kan lindra dina åkommor. Lycka till!

Call Us