Stanna på marken och njut av framåtandan i Arlandastad

För dig som vill resa klimatsmart är Arlanda nog inte det första stoppet du tänker på. För visst är flygplan riktiga miljöbovar? Kanske det. Men Arlanda har börjat få mycket mer att erbjuda än bara incheckning och take-off. Vissa menar att det inte kommer dröja länge förrän området kring Arlanda är värt ett besök i sig.

Området runt Stockholms flygplats heter Arlandastad, och är en stor stadsdel med eget postnummer. Alltsedan 1992 har området varit i stark utveckling, då prins Bertil satte spaden i marken som start för det nya bygget. Då gick projektet under namnet Eurostop, ett namn som till viss del lever kvar än i dag.

Kommunikationerna i området är minst sagt gynnande för att platsen utvecklats som den gjort. Precis bredvid E4 mellan Arlanda flygplats och Märsta passerade en stor mängd människor varje dag redan 1992, och trettio år senare har den siffran ökat drastiskt. I dag sägs mer än 18 miljoner människor befinna sig i det lilla området varje år.

Bild av Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/sv-se/foto/stad-mode-man-manniskor-837129/

Arlanda stad växer – hotell, köpcentrum, företagskomplex

Fler och fler människor söker sig till detta expansiva område. Vissa kommer för att bo på något av de hotell Arlanda erbjuder, andra för att njuta av shoppingen i det stora köpcentret och en del för att arbeta på något av de pampiga företagskomplex som vuxit fram. Många företag lockas av de utmärkta kommunikationerna, och hur närheten till Arlanda flygplats förenklar internationella kontakter och samarbeten.

Allt detta speglar naturligtvis av sig på fastighetsföretaget Arlandastad, som rapporteras ha dubblat sina intäkter under andra kvartalet 2022. Arlandastad verkar utveckla sig till en riktig framgångssaga. Men vilken roll spelar allt detta för dig som vill stanna på marken och av miljöskäl undvika flygtrafiken? Jo, för att Arlandastad är på väg att växa till något som är betydligt mer intressant än “bara” ett flygplatsområde. Många menar att det kommer bli ett resmål i sig.

Arlandastad – en del av allt Sverige har att erbjuda

Många är överens om att människor behöver minska sitt resande för att Sverige, Europa och världen ska kunna nå de klimatmål som satt upp. I sin tur innebär detta att vi behöver göra det allra bästa av de förutsättningar vi har på hemmaplan. Tidigare har området runt Arlanda varit helt vigt åt flygtrafiken, men i och med den spännande utveckling och förändring som Arlandastad nu genomgår kommer området bli en stadsdel med egenvärde.

Området runt Arlandastad och närliggande Sigtuna är fyllt av svensk kulturhistoria, och bjuder på lika delar framtidsdoftande storstadspuls som naturskön miljö och anrikt kulturarv. När allt fler stannar på marken kan detta område blomstra som en del av allt det fantastiska Sverige har att erbjuda. Arlandastad har alla förutsättningar att bli ett turistmål i egen kraft.

Välja hotell: Arlanda, Stockholm eller Sigtuna?

Redan i dag kan resenärer som vill stanna på marken i Sverige göra ett besök till de fina omgivningarna runt Sigtuna. För dig som vill se mer än bara den svenska huvudstaden på din Sverigesemester kan en natt eller två i Sigtuna eller Arlanda öppna nya möjligheter för upplevelser. Sigtuna är en mycket vacker turiststad om sommaren, där du kan njuta av äldre svensk arkitektur och kullerstensbelagda gator. En småstadsidyll, bara ett stenkast från den puttrande grytan ute vid Arlandastad.

Och om du skulle råka ångra dig angående att bara resa klimatsmart och vill semestra på sydligare breddgrader än i Sverige? Då kan du från ditt hotell vid Arlanda alltid hålla ett öga öppet för charterbolagens sista minuten-erbjudanden. Befinner du dig så nära flygplatsen kommer du kunna hoppa på ett plan till solen med utomordentligt kort varsel!

Call Us