Visste du att flygfart står för 5% av de totala skadliga koldioxidutsläppen i världen? Att flyga är ett snabbt och ofta billigt sätt att ta sig fram i världen, men om vi fortsätter flyga på den här nivån har kommande generationer kanske inga destinationer kvar att resa till. Under de senaste femton åren har det internationella flygandet fördubblats. Det är därför hög tid att alla konsumenter tar sitt ansvar och gör klimatsmarta val inte bara i mataffären och klädbutiken, utan även när de reser. Här följer några klimatsmarta tips för dig som vill vara med och förändra världen.

Ekologiska resmål

I takt med att fler och fler valt att göra klimatsmarta val av resor har marknaden för ekologiska resmål vuxit. Varför inte välja ett 100% ekologiskt hotell nästa gång du reser, eller åka på vandrings- eller campingresor?

Tåg och buss

Bland det mest klimatsmarta du kan göra när du reser är att byta bort flyget mot buss eller tåg istället. Framförallt på kontinenten är det ofta avsevärt mycket billigare att åka buss och tåg. Om du dessutom vill spara pengar finns det idag många nattåg och nattbussar som kan ersätta hotellnätter om du reser till flera destinationer. Tåg och buss är överlägset flyget många gånger om ur klimatsynpunkt, och om du planerar din resa väl kan det dessutom bespara dig pengar.

Båtresor

Färjor genererar mer utsläpp än tåg och buss, men deras kapacitet är mångdubbelt så stor. Ju fler som väljer att resa med båt, desto mindre utsläpp orsakar varje resa. Sverige ligger väldigt bra till när det gäller destinationer som kan nås med färja, så för oss som bor i Sverige är det ett väldigt bra alternativ. Precis som med tåg och buss finns det många nattrutter, där många färjor dessutom är rena nöjespalatsen. Se många olika destinationer som kan nås med båtresa här: https://www.dfdsseaways.se/batresa

Call Us